
Resepi
3 cawan tepung gandum
500 ml air
1 cawan gula pasir
200-300 grm gula merah
1 cawan air
1/2 sudu besar kapur sirih.
Cara-cara
Panaskan kukusan..
Larutkan gula merah bersama satu cawan air tadi, tapis dan sejukkan sebentar.
masukan tepung kedalam bekas, masukan larutan gula merah, dan 500ml air tadi.. kacau hingga menjadi adunan yg cair jika kurang air tambah sedikit lagi.. biar cair sedikit.. masukan gula pasir dan kacau hingga larut..kacau kapur sirih dgn 2 sudu besar air.. masukan kedalam aduan tadi. Anda akan dapati adunan akan bertukar warna sedikt..jika anda dapati adunan seperti pekat boleh tambah air sedikit lagi. Masukakn kedalam loyang atau acuan lompang ini akan menghasil kan 50 biji kuih kosui yg comel.. kukus lebih kurang 20-25 minit. apabila sudah masak sejukkan sebenar dan hidanglah dgn kelapat parut..
No comments:
Post a Comment