Terima kasih

Terima kasih kepada yang singgah diblog ini..

Friday, March 2, 2012

Puding Roti Keremal



Pernah try puding roti kukus yang makan dengan kuah kastard tu. Tapi tekak tak berapa nak menerima. lepas tu ada satu kawan FB ni selalu sangat promote puding roti dia..Terjebaklah juga.. Cari punya cari dapat le resepi yang ini .Makan mcm tu pun sedap, tak payah sos pun tak per

Resepinya

Roti Puding Karemal
Sumber : Hanieliza fotopages

Bahan-bahan
1/2 cawan gula pasir dicairkan menjadi karemel
kemudian tuang kedalam loyang 8 X 8 atau 9 X 9.

Bahan-bahan puding
10 keping roti
Sedikit majerin
1 tin susu cair - saya guna 500ml susu UHT
1 cawan gula (resepi kak liza 1/2 cawan je)
4 biji telur (resepi kak liza 2 biji telur)
1 sudu kecil essin vanilla
1 tin air buah dari fruits koktail/peach ( saya tak letak)
2 sudu besar tepung jagung ( saya tak letak)

Hiasan:
1 tin buah koktel/peach
saya guna kismis je

Cara2
Sapukan majerine pada roti, bakar hingga nampak keperangan, keluarkan dan potong 4 segi kemudian susun dalam loyang yang telah diisi karemel tadi.
Satukan telur,gula dan susu segar ..putar hingga sebati. masukan essen vanilla.. tapiskan kedalam bekas roti tadi..taburkan kismis ..biarkan selama 15 mint kemudian di bakar selama 30 minit (resepi kak Liza kukus)
Pada pendapat saya yang bakar lebih sedap berbanding dikukus.. boleh makan begitu saja tanpa vanilla sos..

Untuk Vanilla sos ini resepinya:
400ml susu cair atau susu UHT
2 sudu besar tepung kastad
1 sudu gula pasir
1 sudu kecil esen vanilla

Cara2
Camurkan semua bahan tadi, kacau hingga sebati kemudian tapis kedalam periuk. Masak diatas api perlahan dan sentiasa dikacau. Masak hingga pekat dan betul2 masak..
Selamat mencuba...

No comments:

Post a Comment