Tiba - tiba terasa nak makan kek santan macam yang mak selalu buat, maka pada cuti Maulidul Rasul yang lalu akak menggoglelah resepi tersebut dan ini adalah salah satu resepi yang akak jumpa..namun hasilnya tak sama macam mak buat, walaubagaimana pun sedap juga rasanya cuma kurang lembut.. mungkin sebab pepandai mengubah resepi.. sepatutnya baking powder masuk last sekali tapi akak ayak dgn tepung.. lain kali try ikut resepilah pulak... Dalam pada tengah membakar kek tersebut baru teringat 15hb Feb tu adalah anniversary yang ke 14..he..he macam mana boleh lupa..so meh le layan resepi dan gambor kek yang akak try deco guna ros.. he..he kureng menjadi mesti buat banyak latihan lagi..Kek tu agak comot sikit sebab ada mula nk letak ros ditengah.. nampak serabut pulak..kemudian dialih ketepi..he..he tulah hasilnya..
Lihatlah permukaan kek yang comot
Meh layan resepinya:
Bahan-bahan ( 15 orang makan )
4 biji telor gred A (kalau tak ada apa2 gred pun boleh lah, kalau gred C tu bubuh 5 biji)
360g gula pasir
1biji kelapa = jadikan 400 ml santan
8 helai daun pandan - diparut dan diperah bersama kelapa parut tadi
400g tpg gandum = diayak
4 sudu teh baking powder
Cara-cara 1.pukul gula dan telor hingga kembang 2.masukkan santan yang diperah bersama pandan tadi, dan kacau sampai sebati 3.masukkan tpg dan kacau hingga sebati 4.akhir sekali masukkan baking powder, dan gaul rata 5.griskan loyang dgn minyak dan masukkan adunan kek, bakar 180 C dan bakar 45 minit.
No comments:
Post a Comment