Carrot cake nie pun akak buat untuk makan2 ..dah lama tak makan carrot kek ni kat rumah.. tapi akak rasa carrot cake akak kali ini macam kering sesangat.. agaknya lain kali akak guna minyak jagung baru best kot... nak resepi google jek.
Fresh from oven
Toping cream cheese
Resepinya :-sumber-nure@myresipi.com
4 biji telur (dibiarkan pada suhu bilik dan diasingkan putih dan kuning)
1 1/2 cawan corn oil (kalau tiada minyak masak pun boleh)- akak guna butter yg dicairkan
120g gula castor
100g brown sugar
1 1/2 cawan carrot (diparut)
bahan diayak: 250g tepung gandum, 1 sudu teh serbuk cinnamon, 1 1/2 sudu teh baking soda
100g walnut (dicincang sedikit)
1 sudu teh garam
utk topping(penyedap kek): 120g butter, 250g creamcheese,120g icing sugar
Cara-cara
1.Pukul kuning telur, kemudian masukkan minyak, gula (kedua- dua jenis) dan carrot. kacau sebati, masukkan walnut
2.masukkan bahan yang diayak.Kacau perlahan guna senduk kayu. Masukkan garam..
3.dlm mangkuk yg lain, pukul putih telur sampai betul2 kembang(soft peak form)step ni penting! dan masukkan dlm adunan kek tadi
4.bakar pada suhu 170C selama 50 min
5.tips: bila dah masak, cucuk dgn lidi. Kadang2 bila cucuk tak melekat lagi tapi ada nampak berminyak lagi means belum masak betul.Kurangkan suhu ke 150C~160C dan bakar lagi selama beberapa minit sehingga kek benar2 masak
6.utk topping, pukul semua bahan2 hingga sebati & ringan.Hias atas kek yg telah disejukkn pd suhu bilik kemudian tabur dgn hirisan almond atau kelapa kering yg digoreng tanpa minyak sekejap terlebih dahulu(optional)
selamat mencuba
No comments:
Post a Comment