Terima kasih

Terima kasih kepada yang singgah diblog ini..

Monday, May 17, 2010

Carrot Cake untuk Hari Guru 2010



16 hb Mei dah tiba.. jatuh lak pada hari Ahad... Selamat Hari Guru kepada bekas guru ku di Sek Men Dong, Raub, Pahang, kepada rakan2 yang menjadi guru, tidak ketinggalan kepada guru yang mengajar mengaji, guru yang mengajar menari dan tidak lupa juga guru yang mengajar memasak dan mendeco kek...he..he.
Anak- anak dah bising nk beri apa kat cikgu dia orang?.. Yang sulung akan merayakan Hari Guru pada 17hb Mei iaitu hari Isnin.. katanya "Mama buat jek kek" emm good idea gak.. apa lagi intai2 le apa yang ada kat dapur.. maka terhasil le kek Carrot yang simple nie.. kalau sapa-sapa nk try .. nah layan resepi kat bawah nie, sorrylah nie bahasa omputih..tak sempat nak transelete.. ala tapi sekolahkan..kan.. mesti pandai speking London nie.. resepi nie dapat kat mamafami FB.. tumpang lalu ye mamafami..pinjam resepi...he..he jgn mare..


Ingredients :

4 eggs ~ separate the whites and the yolks (telur gred A ye)
1 1/2 cups corn oil (akak guna minyak masak je)
150 g castor sugar
150 g brown sugar (akak guna castor sugar... tak dek stock kat umah)
1 1/2 cup carrot ~ shredded

To be sifted :
250 g flour
1 teaspoon cinnamon powder (akak x taruk pun.. x suka)
1 1/2 teaspoons baking soda
1 teaspoon salt

100 g walnut ~ chopped - akak tambah kulit limau sebab stock masih banyak

Method :

1. Beat the egg yolks. Then add in oil, castor sugar, brown sugar and shredded carrots. Mix well.
2. Add in the walnuts.
3. Add in the sifted ingredients.Mix well.
4. Beat the egg whites till stiff.
5. Fold in the egg whites into the cake mixture.
6. Bake in a pre-heated oven at 180 celcius for 45 minutes.

Frosting
120 g butter
250 g cream cheese
120 g icing sugar

Method :
Beat the above ingredients till light and fluffy. Spread on top of the cooled cake and sprinkle with walnuts

No comments:

Post a Comment